Välkommen till Bokkatalogen.fi.

Här kan du läsa den senaste katalogen i e-format:

 

 

 

Bokkatalogen 2016 har nu utkommit och distribueras med Hufvudstadsbladet, Östnyland, Västra Nyland och Åbo Underrättelser, samt i samarbete med Österbottniska Posten. Övrig distribution kan du läsa om här.

Förordet i Bokkatalogen 2016

Skriv positiva rykten!

I mitt tidigare liv som journalist intervjuade jag för något år sedan den svenska musikkritikern Jan Gradvall om hans intryck efter att ha gästat musikfestivalen Flow i Helsingfors. Varför har ingen berättat för mig att finsk hiphop är bland det bästa vi har i Norden, undrade han frustrerat. Efter några månader i bokbranschen, undrar jag ibland detsamma. Eller snarare: hur kan vi bli fler som berättar vilka hisnande starka böcker det skrivs på svenska i Finland just nu?

I en tid då den inhemska bokförsäljningen rasar – bara i år sjönk den med 9 procent under första kvartalet jämfört med i fjol – är det lätt att känna oro. Samtidigt genomgår den finlandssvenska litteraturen just nu en sällan skådad renässans. Behöver ni exempel? Låt mig ge några: under det senaste året har flera nya finlandssvenska förlag grundats, en finlandssvensk, feministisk fantasybok har tagit sig hela vägen fram till Vita huset, mångfalden av berättelser växer stadigt. Trenden är tydlig: årets finlandssvenska bokkatalog är både till sin form och sitt innehåll tjockare än på länge. Dessutom utkommer den för första gången precis lagom till bokmässan i Helsingfors.

Så vad var då Jan Gradvalls tips till mig på frågan om vad Finland borde göra för att fler ska hitta finländsk hiphop? Kom till Sverige och sprid positiva rykten, lydde den klara och tydliga hälsningen. Det samma gäller i högsta grad litteraturen. Vem som ska sprida budskapet om alla suveräna böcker? Du och jag, så klart. Så fort vi plöjt genom årets bokskörd!
 
Trevlig läsning!

Andrea Svanbäck
marknadsföringschef på Förlaget

 
 
© Den finlandssvenska bokkatalogen, c/o Svenska kulturfonden, PB 439, FIN-00101 Helsingfors, FINLAND