Välkommen till Bokkatalogen.fi.

Här kan du läsa Bokkatalogen 2023 i e-format:

 


BOKKATALOGEN 2024
kan beställas här.

 

 

Välkommen

Bokkatalogen förnyas 2024

Bokkatalogen med årets hela utgivning på svenska i Finland genomgår en förnyelse år 2024. Katalogen blir större, innehållet mångsidigare och distributionen målgruppsinriktad.Läs mera »
Peter Wikström
19.08.2024 kl. 08:31


Foto: Emma Kemppanen

Förordet i Bokkatalogen 2023

Tidskriften speglar Svenskfinland

Tidskriften är mediarummets köksbord. Stället där man sätter sig ner, tar sig tid och upplever den gemenskap som en tidskrift kan ge. Tonläget är annorlunda än i dagspressen – nu är det inte bråttom. Tvärtom kan du ta god tid på dig att bläddra – eller scrolla – dig fram genom tidskriften. Du kan ta paus och återkomma – vissa tidskrifter kräver eftertanke, andra berättar om evenemang som du inte vill missa. Och om du inte haft tid att delta i fester eller resor, eller föredrag eller demonstrationer kan du läsa om dem i nästa nummer och uppleva en stund tillsammans.
    Genom att läsa en eller flera finlandssvenska tidskrifter är du medlem i en gemenskap som avhandlar frågor som ligger dig nära. Det må sedan vara geografiskt som tidningen Nya Östis i Lovisa. Den grundades för drygt tio år sedan av ett gäng eldsjälar efter att dagstidningen Östra Nyland lades ner. Eller det må vara Nya Argus, en högklassigkulturtidskrift som utkommit i över 100 år.
    Jag är övertygad om att människan behöver det lågmälda samtalet, som då man talar förtroligt med väninnan på cafét eller med kompisen på bastulaven. Jag hör till dem som saknat en finlandssvensk damtidning eller veckotidning och jag har försökt popularisera delar av de tidskrifter och tidningar jag jobbat med. Men det har inte lyckats så bra, upplagorna blir för små för att vara lönsamma. Så de som vill ha reportagen om heminredning eller höstmodet får ofta ty sig till utlandet.
    Vi läser rikssvenska och finska veckotidningar men innehållet speglar inte riktigt vår egen kultursfär.
    Politiskt och ämnesmässigt är de finlandssvenska tidskrifterna som en spegel av svenskan i Finland. De är lika olika varandra som vi finlandssvenskar är. Vissa är proffsigt stylade; redigerade och layoutade, andra satsar mera på en “heimlaga” approach.
    Gemensamt för tidskrifterna är att de görs av en eller flera eldsjälar. Om det inte fanns personer som är redo att ställa upp på talko och skriva artiklar till mycket låga honorar skulle det inte finnas några finlandssvenska tidskrifter. Likaså vore tidskrifterna hotade om fonderna plötsligt skulle dra in sina bidrag.
    Ti arbeit i laag, som Lars Huldén skrev, att arbeta tillsammans för något gemensamt som man brinner för ger djup tillfredsställelse. Så samarbetar man i Svenskfinland för att bevara vår identitet, kultur och gemenskap.
    Och finns det någon grupp som ännu inte har en egen tidskrift kommer någon förr eller senare att föreslå: Ska vi grunda en tidning! Papperstidningens genialitet bygger på att alla får den hem i postlådan. Jag vet att de behov jag här beskriver kan uppfyllas av en
    Facebook-grupp eller en nätsida, men alla har inte FB och en webbsida glöms lätt bort.
    Så passa på att bekanta er med de över 80 finlandssvenska tidskrifterna. De är en spegel av Svenskfinland.

 

Camilla Berggren
Skribenten är jorunalist, fackboksförfattare och tidskriftsentusiast

Foto: Emma Kemppanen
 
 
© Bokkatalogen, c/o Stil&form, Storkärrsvägen 30, FI-04130 Sibbo, FINLAND