Välkommen till Bokkatalogen.fi.

Här kan du läsa Bokkatalogen 2020 i e-format:

 

 

 

Välkommen med i Bokkatalogen 2021

Bokkatalogen 2021 utkommer till Helsingfors bokmässa, eller vecka 43/44. Anmälningsformuläret är nu öppet här. Läs mera under Medverkan. Välkommen med. 

CORONA:  Vi följer med regeringens direktiv under coronapandemin, och anpassar oss enligt dem. 


FOTO: JAKKE NIKARINEN

Förordet i Bokkatalogen 2020

Att läsa är att resa

Jag är nog inte ensam om att ha hittat tillbaka till det långsamma, eftertänksamma läsandet det här året. Distansjobb från sommarstugan, ett fåtal fysiska möten och tid för tillfälliga plock i sommarstugans bokhylla bidrog till det här. 

Böcker från olika tidsepoker, ärvda bortglömda alster och nyare som jag skaffat själv, hittade sin väg till nattduksbordet och soffan. När behovet av mänskliga möten och nya boktitlar blev tillräckligt stort, lämnade jag isolationen i skogen och gjorde ett besök till den lokala bokhandeln. För det mesta kom jag tillbaka till stugan med det senaste utbudet av finlandssvensk litteratur. 

Trots möjligheten att enkelt beställa hem böcker från näthandeln, föredrar jag de fysiska besöken i en bokhandel. Att stiga in i en lokal fylld av böcker från golv till tak, nyfikenheten på vilka böcker som just nu särskilt lyfts fram och lockelsen i att bläddra i (och ofta spontanhandla) vackra böcker – det här kan ju bara upplevas i en fysisk bokhandel. 

I år har skönlitteratur sålt bra i Finland, bättre än i de flesta andra länder. Finländarna läser mycket – både tidningar och böcker. Speciellt ljudböckerna är nu på kraftig frammarsch. 

Själv hör jag till dem som helst sitter i tystnad och låter ögat löpa över texten. Men jag gläds samtidigt över att ljudboken erövrar nya läsare. Många unga som inte tidigare läst böcker tar nu del av vårt rika litterära utbud tack vare ljudböckerna. Ljudboken följer med på löpturen, i svampskogen och i bilen. Därför är jag också glad över att Konstsamfundet och andra finlandssvenska fonder nu går in och främjar den finlandssvenska ljudboken. Så här kan vi sprida böckerna till en ännu fler läsare och lyssnare. 

När vi någon gång sakta återgår till det nya normala livet, med främst fysiska möten och resor, hoppas jag själv att boken följer med. För mig som varit en inbiten globetrotter i nästan 40 år, men nu inte lämnat Finland sedan slutet av februari, har böckerna varit mina resor till nära och fjärran och till olika tider. 

Att läsa är ju att resa.

Gunvor Kronman
VD, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, 
Ordförande, Konstsamfundet

Foto: Jakke Nikkarinen
 
 
© Bokkatalogen, c/o Stil&form, Storkärrsvägen 30, FI-04130 Sibbo, FINLAND