Välkommen till Bokkatalogen.fi.

Här kan du läsa Bokkatalogen 2018 i e-format:

 

 

 

Förordet i Bokkatalogen 2018

Den långsamma 
läsningens lov

Jag läser för lite. Orsakerna ligger i tiden. För mycket arbete medför både tidbrist och trötthet. Det höga tempot gör att det är  svårt att fokusera och att hitta det lugn som aktiv läsning kräver. Jag har försökt läsa mera med hjälp av ljudböcker i bilen och digitala böcker, men ändå kvarstår faktum – jag läser för lite.
    
Senaste vår beslöt jag, inspirerad av mina närmaste, att min läsning skulle få en nytändning. Jag försåg mig med ett antal böcker. Med viss möda kom jag igång och nu smakar läsningen som aldrig förr. 
    
Sommaren var livgivande för mig. Ledighet och vackert väder bidrog, men framförallt det att jag återfann läsningen. Med en riktig bok i min hand. En bok som talar till mig genom ordet, det visuella, genom doften av papper och historia. En bok som kräver att jag fördjupar mig, ger den tid och finner lugn. En bok där jag kan göra konkreta understrykningar. En bok som befriar mig från det ständiga babblet på sociala medier och den effektiva men ofta slarviga, kommunikationen via e-post. 
    
Då jag nu igen börjat läsa har min passion för ett vackert och rikt språkbruk väckts igen. Dagens snabba kommunikation urholkar mitt språk utan att jag märker det. Jag hinner ju inte tänka på hur jag skriver då nästa e-post eller uppdatering på sociala medier kräver ett snabbt svar.
    
En bra bok erbjuder möten med människor i andra verkligheter än min egen. Möten som öppnar för nya tankar och infallsvinklar. ”Allt verkligt liv är möte” skriver folkfostraren och filosofen Martin Buber i en av sina mest betydande böcker Jag och Du. Först när jag möter dig blir jag en person - mitt verkliga jag.
    
I dag behövs läsningen mer än någonsin. Vi lever i en tid där jaget överskuggar allt. I en tid där snabbhet är en dygd och ytlighet en trend. Vi vill förverkliga oss själva till varje pris och gärna så snabbt som möjligt. Ny teknik och nya kommunikationskanaler ger oss möjlighet att gömma oss i vår egen förenklade verklighet. 

Boken får mig att sjunga långsamhetens lov. Jag får fördjupa mig i historier om människor i andra verkligheter. Jag ser samtiden med andra människors ögon. 

Sören Lillkung

vd för Svenska kulturfonden

 
 
© Bokkatalogen, c/o Stil&form, Storkärrsvägen 30, FI-04130 Sibbo, FINLAND